Video Kampen mot falske nyheter

Falske nyheter er løgner som utgir seg for å være nyheter. Redaktøren i avisen Vest-Nytt på Sotra forklarer hvorfor falske nyheter er et alvorlig problem.
Mediene skal gi oss informasjon.

Mediene   

Ved å følge med på nyhetene kan vi holde oss oppdatert på hva som skjer i verden. Nyhetene består av fortellinger fra virkeligheten. Det kaller vi journalistikk. Det kan dreie seg om alt fra krig og ulykker til brudd mellom kjendiser. Journalistikk handler om fakta.   

Styrt av en redaktør 

Det er journalister som lager journalistikken. Hver dag skjer det mange ting, og journalistene velger ut hendelsene de mener er viktigst og lager saker om de. Journalistene blir styrt av en redaktør som har ansvar for alle sakene som mediet publiserer. Redaktøren har også ansvaret for at mediet følger lovene og retningslinjene som gjelder for journalistikken.  

Skal gi informasjon   

For at et demokratisk samfunn skal fungere, er innbyggerne avhengig av informasjon. Det er mediene og journalistenes oppgave å formidle informasjon som gjør at folk vet nok til å kunne gjøre gode valg og være med i debatten om hvordan vi vil ha det i Norge. Dette ansvaret har ikke de som lager saker til magasinene, bloggene eller de sosiale mediene.  

Skal avsløre maktmisbruk  

Journalistene skal passe på at de som har makt, ikke misbruker makten sin. Om de oppdager at noe ikke fungerer som det skal, skal de informere oss. Mediene kalles ofte for den fjerde statsmakt fordi de overvåker arbeidet til statsmaktene (Stortinget, Regjeringen og domstolene). Det kan du lese mer om i artikkelen Makt og de tre statsmaktene(Artikkelen fortsetter under bildet.)

De redaktørstyrte mediene følger politikerne tett. Foto: TV 2

Falske nyheter  

I det siste har vi sett mange eksempler på falske nyheter. Falske nyheter er oppdiktede historier som utgir seg for å være nyheter. Det kan virke som en helt vanlig nyhet, men informasjonen er ikke riktig. Falske nyheter er som regel laget av noen som vil ødelegge ryktet til noen eller tjene penger.  

Massemedier   

Nyhetene blir presentert på TV, i radio og aviser, på nett og andre massemedier. Massemedier er medier som når ut til veldig mange mennesker. Det er like under 230 aviser i Norge. De aller fleste publiserer både på papir og digitalt.  

Journalistikk fra ulike områder    

Avisene lager saker for lesere som bor i et bestemt område. Vi kan dele avisene inn i lokalaviser, regionaviser og riksaviser. Fanaposten er for eksempel lokalavisen for Fana bydel i Bergen. Bergens Tidende er regionavisen som skriver om det som skjer i Hordaland og Sogn og Fjordane. VG er en riksavis som lager saker om hva som skjer i hele Norge.  

I tillegg har vi nisjeaviser som fokuserer på et bestemt fagområde. Dagens Næringsliv skriver om økonomi, Nationen om landbruk og Fiskeribladet om fiske.  

 • Her kan du se forsidene til alle avisene 

Oppgaver:  

 • Hva heter lokalavisen i området ditt?  
 • Hva skriver avisen om i dag på papir og nett?  
 • Hva heter regionavisen i området ditt?  
 • Hva finner du om valget i regionavisen?
 • Finn et eksempel der avisen påpeker at noen har gjort en feil. Les saken og svar på spørsmålene: 
  • Hva er problemet?
  • Hvem er involvert? 
  • Hva kan være løsningen på problemet?