Video

Sjekk valglistene der du bor 

På valg.no kan du blant annet se hvilke partier og grupper som stiller til valg i alle kommuner og fylkeskommuner i Norge.

Det er Valgdirektoratet som står bak nettsiden valg.no. På nettsiden kan du finne informasjon om gjennomføringen av valg, stemmerett, forhåndsstemming, valglokaler og mye mer.

På dette området på nettsiden vil du se overskriften «Valglister og kandidater 2019». I valglistene kan du undersøke hvem som stiller til valg der du bor. Du kan faktisk sjekke hvilke partier, grupper og politikere som stiller i samtlige kommuner og fylker i Norge. Selv om du er for ung til å stemme selv, er det spennende å se om du kjenner noen av lokalpolitikerne.

 
BILDE: Skjermdump fra http://valg.no 

Bor du i Aust-Agder? Sjekk denne reportasjen om valglistene hos Agderposten!

Eller er du sunnmøring? Da kan du lese denne reportasjen om valglistene hos Sunnmørsposten.

Slik gjør du det:

Først finner du fylket ditt i listen og klikker på det. Da åpner du en PDF-fil, hvor valglistene til alle kommunene i fylket ligger. Her har vi klippet og åpnet listen for Rogaland

BILDE: Skjermdump fra http://valg.no

Dokumentet er 223 sider langt. Hva gjør du?

En enkel metode du kan bruke for å finne din kommune på er å taste (ctrl+f) og skrive inn navnet på kommunen du bor i. Med (ctrl+f) åpner du en søkefunksjon oppe til høyre på skjermen din (Pc). På Mac er kommandoen (command+f). Deretter bruker du Enter-tasten til å navigere deg nedover i PDF-dokumentet.

 

Vi finner Klepp kommune

Her har vi tastet (ctrl+f) og skrevet inne «Klepp» i søkefeltet. Deretter har vi navigert oss nedover i dokumentet med Enter-tasten.

BILDE: Skjermdump fra http://valg.no

Nå ser vi hvem som er på Høyres valgliste i Klepp kommune i Rogaland.

 Hva vil Høyre i Klepp?

Hvis vi skal finne ut mer om Høyres politikk i Klepp kan vi gå til søkemotoren «Google» og skrive for eksempel «Høyre klepp».

Da finner vi nettsiden: https://hoyre.no/rogaland/klepp/ 

 

BILDE: Skjermdump fra hoyre.no

Her kan vi lese om hva partiet vil gjøre i Klepp. De vil blant annet at Klepp skal være et attraktivt sted å vokse opp, bo og arbeide i. De skriver også at de vil ta vare på matjorda til bøndene, men samtidig gjøre plass til bedrifter som vil starte opp eller utvide i kommunen. Partiet mener målet må være at alle elever i Klepp fullfører og består videregående opplæring. Klarer du å finne flere ting Høyre vil gjøre for ungdom i Klepp? 

Hvor er egentlig Klepp? Sjekk det på Google Maps da, vel! På Google Maps får du også en liten tekst om kommunen.

Nå kan du søke opp din egen kommune og se hvilke partier og politikere som stiller til valg!